mp3

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Το ταξίδι είναι μεγάλο




Έζησα όχι μία, όχι δύο, αλλά τέσσερις ζωές και πέρασα θάλασσες αντάμα με φουρτούνες, σ'όλα μου τα ταξίδια παρέα με εκείνο, το αγαπημένο μου καράβι, δεν ήταν τίποτα το φοβερό, όμως εμένα ήταν το αγαπημένο μου, δεν θα το έλεγες ούτε γερό, γιατί σε κάθε μεγάλο κύμα, έμενα σχεδόν να μετράω τα κομμάτια του, το επιδιόρθωνα, συμπλήρωνα ότι του λείπει και συνέχιζα πάντα μαζί του.
Κάποιες φορές κι η θάλασσα δεν ήταν καθόλου με το μέρος μας, ταρακουνούσε τόσο, που φορές, φορές με άφηνε ξέπνοη πάνω σε κάποιο κύμα να αναμετριέμαι με πελώρια κύματα, ή με ξέβγαζε σε κακή κατάσταση σε κάποια άγνωστη στεριά, όταν τελικά συνερχόμουν, αισθανόμουν ευτυχής απλά που ζούσα.
Ω το αγαπημένο μου καράβι ! Από την πρώτη στιγμή που μπήκα μέσα και ταξίδεψα μαζί του με έκανε να το λατρέψω, δεν ήθελα με τίποτα  να το αποχωριστώ, σε κάθε ταξίδι πιστός μου σύντροφος, σε κάθε θάλασσα πάντα μαζί.
Μιά μέρα άκουσα ότι κάπου υπάρχει ένα άγνωστο στους πολλούς, νησί, που δεν υπάρχει πια λύπη, ένα νησί όμορφο, που δεν μοιάζει καθόλου με όλα τα άλλα, βάλθηκα λοιπόν να το εξερευνήσω, να βρεθώ εκεί και ποιος ξέρει; Ίσως και να μείνω για πάντα, να τελειώσω επιτέλους με ότι έχει να κάνει με τα ταξίδια και τις θάλασσες, βλέπεις το να ταξιδεύω είχε για'μένα πάντα κάτι το συναρπαστικό, να πηγαίνω σε όλο τον κόσμο από άκρη σε άκρη και να γνωρίζω συνέχεια καινούργια μέρη, με μάγευε το γαλάζιο της θάλασσας.. αλλά με είχε κουράσει και πολύ η θάλασσα, ο κίνδυνος, η αγωνία για το αν θα γυρίσω κάθε φορά σώα, η ανησυχία για το καράβι μου, που κάθε φορά έλεγα πως θα'ναι και το τελευταίο του ταξίδι, το έβλεπα, το ένιωθα, δεν θα άντεχε για πολύ εκείνο το καράβι...
Το νησί αυτό ήταν λοιπόν η ευκαιρία μου να ξεφυγώ, όμως το ταξίδι γι'αυτό το νησί, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου, λίγο πριν την μεγάλη μου απόφαση, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, η διαδρομή μεγάλη και κουραστική κι ο καιρός δυσμενής με λίγα λόγια θα έπρεπε να βγάλω τελείως απ'το μυαλό μου την σκέψη να πάρω μαζί μου γι'ακόμη μιά φορά, το αγαπημένο, πολυταξιδεμένο μου καράβι.
Η αλήθεια είναι ότι είχα πολλά καράβια, μόνο που δεν τ'αγαπούσα τόσο όσο αυτό, ξέρω πως άλλος στην θέση μου απ'το πρώτο κιόλας ταξίδι του μαζί του θα το είχε αφήσει, έμπαζε συνέχεια νερά από παντού, ύστερα από κάθε ταξίδι ήθελε πάντα επιδιόρθωση και το σκαρί του μέσα στα τόσα χρόνια είχε πάψει να είναι πια τόσο γερό. Έπρεπε να αφήσω πίσω μου το αγαπημένο μου καράβι, τον παντοτινό συντροφό μου και πια φίλο μου, αλλά και ποιο να διάλεγα; Δεν ήξερα και ποιο θα μπορούσε να είναι το πιο κατάλληλο για το συγκεκριμένο ταξίδι, η διαδρομή άγνωστη κι αταξίδευτη, ως τώρα κανείς δεν είχε πάει ποτέ μέχρι εκεί..
Ένα βράδυ κι ύστερα από πολύ ποτό σε ένα λιμάνι κι εντελώς ξαφνικά, συνάντησα τον θείο μου, χρόνια καπετάνιος, είχε κάνει ταξίδια και ταξίδια, είχε ταξιδέψει σχεδόν σ'όλα τα μέρη, με είδε ανήσυχη κι αμέσως θέλησε να μάθει το τι ακριβώς μου συνέβαινε, του εξήγησα λοιπόν πως είχαν τα πράγματα.
Με άγγιξε με τρυφερότητα απαλά στον ώμο και κοιτώντας με όλο στοργή και κατανόηση μου είπε:

''Εγώ παιδί μου σε ξέρω από τόσο δα πιτσιρικάκι κι εσύ με ξέρεις, ξέρεις πόσο πολύ έχω αγαπήσει την θάλασσα παρόλο τους κινδύνους της και παρόλο που ενώ μου πρόσφερε τόσα, μου στέρησε και τόσα πολλά..
Ξέρω ακόμη το πόσο πολύ αγαπάς το καράβι σου και για έναν καπετάνιο να ταξιδεύει χωρίς το αγαπημένο του καράβι είναι σχεδόν σαν μιά μάνα που δεν έχει κοντά της το παιδί της, το ταξίδι όμως αυτό είναι επικίνδυνο, δεν ξέρεις ούτε την διαδρομή, ούτε ο καιρός πρόκειται να είναι φίλος σου, ξέρεις όμως και γνωρίζεις σε ποιές στεριές σε ξέβρασε μέχρι τώρα το αγαπημένο σου καράβι και μέχρι που κατάφερε να σε πάει, δεν θα τα καταφέρει σε αυτό το ταξίδι παιδί μου, όπως δεν θα τα κατάφερνε και σε κανένα, χωρίς την δική σου επιμονή στα τόσα χρόνια, αν δεν εξασφάλιζες πάντα να το επιδιορθώνεις κι αν θες την ειλικρινή μου γνώμη, όπως φροντίζω να στην λέω και πάντα όποτε μου την ζητάς, πάντα βαθιά μέσα μου πίστευα πως αν από την αρχή δεν είχες διαλέξει αυτό το καράβι θα είχες ταξιδέψει στα τόσα χρόνια σε ακόμα περισσότερα μέρη και το κυριότερο: Πολύ πιο ασφαλής, χωρίς τον κίνδυνο του να χάσεις την ζωή σου σε κάθε απ'τα ταξίδια. Να διαλέγεις πάντα το καράβι εκείνο που θα σε βγάλει μέχρι τέλους, όχι το αγαπημένο σου, μήτε το πιο καλό, αλλά το πιο γερό καράβι, το ταξίδι είναι μεγάλο..''
Κι έτσι ακούγοντας και τις τελευταίες του αυτές κουβέντες και κρατώντας τες μέσα μου σαν φυλαχτό και σαν μοναδικό οδηγό για το άγνωστο, έφυγα.

Το ταξίδι είναι μεγάλο, αντίο πολυαγαπημένο μου καράβι.











https://www.youtube.com/watch?v=ZKAgJZHXJtQ





Freedom





















2 σχόλια: